Суд наклав арешт на 12 літаків російського авіаперевізника за незаконні польоти до анексованого Криму

Суд заарештував 12 літаків російського авіаперевізника, які використовувались для перевезення пасажирів з/до закритого Україною пункту пропуску «Сімферополь-авіа», що знаходиться на тимчасово окупованій території АР Крим.

Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Слідство встановило, що російський авіаперевізник із 2019 року незаконно переправляв людей пасажирськими літаками Boeing та Airbus через держкордон України з порушенням норм міжнародного та українського законодавства. Назву компанії не називають.

Розслідування щодо авіаперевізника здійснювали за ч. 2 ст. 332-1 (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї), ст. 334 (порушення правил міжнародних польотів) та ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу (держзрада).

У прокуратурі нагадали, що загалом арешт наклали на 199 літаків, які здійснювали регулярні пасажирські авіаперевезення до окупованого півострова, порушуючи міжнародні правила польотів та законодавство України.

Також прокуратура автономії звернулася до Укрбюро Інтерполу для внесення 109 раніше арештованих літаків-порушників до бази міжнародного розшуку.

Нагадаємо, Україна закрила повітряний простір над Кримом після того, як у 2014 році півострів анексувала Росія. Зокрема, закрила аеропорти для цивільної авіації.

Будь-які польоти в ці аеропорти та з них є порушенням законів України. Водночас російські авіакомпанії всупереч законодавству продовжують літати до анексованого півострова.