Суд оголосив у міжнародний розшук колишніх беркутівців, яких віддали бойовикам при обміні полоненими

Трьох колишніх беркутівців Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна, яких раніше передали на окуповані території в рамках обміну утримуваними в кінці 2019 року, оголосили у міжнародний розшук.

Про це у Facebook повідомила адвокатська дорадча група, що представляє інтереси потерпілих.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні у Святошинському суді Києва у вівторок, 20 жовтня.

Прокурори зазначили, що ці обвинувачені переховуються від суду.

"Хочу звернути увагу, що кордону між місцем останнього практично відомого перебування обвинувачених — а саме окупованою територією Донецької і Луганської областей і іншою країною — Росією — фактично не існує. Тому саме міжнародний розшук є виправданим в данній ситуації", - зазначила адвокатка родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська.

Суд задовольнив цю вимогу. Тепер прокурори мають організувати офіційне оголошення у міжнародний розшук компетентним органом міжнародної юрисдикції.

У справі про розстріли на Майдані обвинувачуваними є п’ятеро екс-беркутівців. Аброськіна, Зінченка, Янішевського та ще двох їхніх колег Олександра Маринченка та Сергія Тамтуру обвинувачують у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року. Тривалий час вони перебували на лаві підсудних, але отримати вироки не встигли, бо їх передали бойовикам у межах обміну.

Нагадаємо, 29 грудня 2019 року відбувся обмін утримуваними особами між Україною і так званими «ДНР» і «ЛНР». Україна передала бойовикам понад 120 людей, зокрема колишніх беркутівців.