Суд звільнив з-під варти підозрюваного у створенні «ДНР» Андрія Кунавіна

Шевченківський суд Києва звільнив з-під варти Андрія Кунавіна — підозрюваного у створенні так званої «ДНР», фінансуванні тероризму та, як раніше зазначали в СБУ, ймовірного свідка у справі МН-17. Він перебуває під цілодобовим домашнім арештом.

Про це розповів адвокат підозрюваного Олександр Корнага, передає Громадське.

Прокурори оскаржували рішення в апеляційному суді та подавали клопотання про повторне взяття Кунавіна під варту, але їм було відмовлено. 

Наразі досудове слідство у справі завершене та обвинувальний акт передано до суду. 

Андрію Кунавіну інкримінують фінансування тероризму та створення незаконних збройних формувань.

За даними слідства, Кунавін організував призначення в «ДНР» підконтрольних йому Олександра Немогая — на посаду командира артилерійського батальйону «Кальміус», Віталія Луньова — на посаду директора департаменту торгівлі міністерства торгівлі «ДНР», Леоніда Харченка — на посаду командира 2-ї роти диверсійної розвідки розвідувального управління «ДНР». 

Також у перехоплених Службою безпеки розмовах нібито Кунавін розмовляє з Сергієм Дубінським на позивний «Хмурий» та Леонідом Харченком — позивний «Крот». У 2014 році вони перебували під командуванням «військової розвідки ДНР», а наразі є обвинуваченими у справі щодо збиття літака рейсу MH-17.

На думку слідства, Кунавін дав щодо Дубинського позитивні характеристики помічникові президента РФ Владиславу Суркову, керівникам ФСБ Сергію Смірнову та Олександру Бортнікову, а також Головному управлінню генерального штабу збройних сил Росії (колишнє ГРУ).

«Кунавін особисто організовував Дубинському зустрічі із зазначеними вище особами у Москві. Перед цим Дубинський за вказівкою Кунавіна розробив організаційно-штатну структуру розвідувального управління "ДНР", підготував доповідну записку щодо розвідувально-диверсійних операцій, а також визначив обсяги фінансового та матеріально-технічного забезпечення з боку РФ», — йшлося в підозрі Кунавіну.

Під виглядом гуманітарної допомоги та підприємницької діяльності, стверджує слідство, Кунавін організував матеріальне-технічне забезпечення підрозділів «ДНР», зокрема батальйонів «Оплот» та «Кальміус», а також забезпечував «податки» до бюджету «ДНР», з якого фінансували військово-політичний блок.

«Кунавін організовував збройний опір співробітникам правоохоронних органів та військовослужбовцям ЗСУ, проводив інструктажі та наради з керівниками збройних формувань, організовував фінансування терористичної діяльності», — зазначає слідство.

Під таким опосередкованим керівництвом Кунавіна, за даними слідства, бойовики «ДНР» у липні-грудні 2014 року воювали проти ЗС України в Дебальцевому, Авдіївці, Іловайську, Мар'їнці, брали участь у штурмі Донецького аеропорту. 

З метою приховання своєї злочинної діяльності, за даними слідства, Кунавін використовував підробні документи на прізвище Анікєєв, а також користувався прізвиськами «Аладін» та «Вітязь» і був забезпечений спецпропуском виданим учасниками терористичної організації «ДНР».

Також, раніше генерал-майор запасу СБУ Ігор Гуськов не виключав того, що людина з прізвищем Анікєєв мала відношення до ПВК «Вагнера», однак в прокуратурі нам цю інформацію не прокоментували.

Під статтею про фінансування тероризму Кунавіну інкримунють чотири епізоди: вивезення з тимчасово окупованих територій (ТОТ) до РФ і продаж соняшнику, вугілля, незаконний розпил та реалізація металобрухту та діяльність магазинів АТБ. 

За даними слідства восени 2014 року Кунавін провів зустріч у кафе «Сєпар» в Донецьку з представником так званого «Міністерства державної безпеки "ДНР"» і дав вказівку сприяти розвідці «ДНР» у здійсненні розпилу металобрухту на одному з колишніх промислових виробничих об’єднань Донецька.

Надалі, під виглядом облаштування розташованого там об’єкта «Бункер» здійснювалась вирізка металобрухту.

«З метою забезпечення безперешкодної діяльності Кунавін організував передачу приблизно раз на місяць грошових коштів у сумі 300 тисяч російських рублів від керівництва розвідуправління "ДНР" до так званого міністерства державної безпеки "ДНР"», — йдеться в обвинувальному акті. 

Також, за даними слідства, Кунавін передав терористам 1,5 мільйона доларів США, а також домовився із ними про те, що під виглядом гуманітарної допомоги сприятиме постачанню на окуповані території палива в обсягах 900 тонн щодня для потреб підпорядкованих терористам.

У 2015 році, за даними слідства, Кунавін просив представників незаконного збройного формування «Восток» сприяти налагодженню діяльності мережі магазинів «АТБ» на тимчасово окупованій території Донецької області на фінансово вигідних для «ДНР» умовах.   

У 2014 році, за даними слідства, Кунавін контролював вивезення з ТОТ до РФ насіння соняшнику обсягом 200 та 4000 тонн та використання отриманих коштів на потреби незаконних збройних формувань. Загальна сума отриманих коштів, за даними слідства, склала відповідно 300 тисяч, 6 мільйонів російських рублів. 

З вересня по грудень 2014, за даними слідства, Кунавін контролював вивезення з ТОТ до РФ близько 2000 тонн вугілля для продажу та передачу грошей для придбання військового обмундирування представникам «ДНР». 

Сам підозрюваний заперечує ці звинувачення та запевняє, що прямої причетності до незаконних збройних формувань не мав. 

«До "Оплоту" я ніколи причетності не мав. До "Кальміусу" прямої причетності не мав. Є низка завдань, які ставилися з боку Служби безпеки України, які я виконував. Просто є питання, які я не можу обговорювати, тому що це держтаємниця і розкриття її — злочин. Я ніколи не був співробітником жодного з угруповань "ДНР" або "ЛНР"», — сказав Кунавін.

Також він наголошував на тому, що в 2014 році він відбував покарання за економічний злочин і не міг створювати жодних незаконних формувань. За його словами, він не мав ніколи документів на прізвище Анікєєв і ніколи не спілкувався із Владиславом Сурковим та іншими представниками адміністрації президента РФ. 

«Немає жодного факту, які навіть теоретично підтверджували б, що в мене були зв'язки з ФСБ», — казав нам раніше Кунавін.

За даними слідства, підозрюваний з червня 2014-го координував створення у складі «ДНР» розвідувально-диверсійного органу — так званого Головного управління військової розвідки, зокрема артилерійського батальйону «Кальміус».

«Розвідувальне управління займалося безпосередньо постачанням зброї до окупованих територій Донецької та Луганської областей, в тому числі й "БУК", яким було збито боїнг рейсу МН-17», — пояснював нам ймовірну роль Кунавіна у справі боїнга прокурор Олександр Банник.

Водночас, наразі адвокат підозрюваного Олександр Корнага запевняє, що під час одного із судових засідань суддя питав прокурора про ймовірну участь Кунавіна у збитті боїнгу і той не навів підтверджень.  

«Несподівано суддя задав питання прокурору про те чи має Кунавін відношення до справи МН17 і той під звукозапис наголосив, що ні», — сказав нам адвокат Олександр Корнага.

Сам Кунавін нам раніше казав, що про справу МН17 знає лише зі ЗМІ. 

Раніше Андрій Кунавін заявляв, що співпрацював зі Службою безпеки України, але зараз останнім про це невигідно говорити. Зокрема він згадував про колишнього керівника управління Центру спецоперацій боротьби з тероризмом та радника Василя Грицака Едуарда Сіренка.

«Є співробітники СБУ, які не зацікавлені в тому, щоб було опубліковано інформацію, пов’язану з кришуванням вугільного бізнесу, бізнесу на окупованих територіях і не тільки», — зазначав Кунавін.

За його словами, пропозиція про співпрацю йому надійшла у 2014 році, коли він відбував покарання на Миколаївщині за економічний злочин.

«Надійшла пропозиція взяти участь в АТО. СБУ мене оперативно звільнило, і було обговорення з приводу фіксованої зарплати», — сказав Кунавін.

Водночас прокурор Олександр Банник зазначав у суді, що на запит прокуратури у Службі безпеки України відповіли: Кунавін ніколи не був штатним чи позаштатним їхнім працівником.Натомість адвокат Олександр Корнага зазначив, що ця відповідь не має юридичної сили, оскільки така інформація має гриф таємності, і її треба отримувати через рішення суду, а не через запит.

Сам Едуард Сіренко наразі є обвинуваченим у справі щодо створення ОЗГ та вимагання. Його затримали у 2018 році разом ще з шістьма підсудними. Під час спілкування з нами він підтвердив те, що працював з Кунавіним.

«Так, він був моїм агентом. Працював зі мною десь з 2016 року, виконував завдання. Але ми працювали поки він жив в Донецьку, коли він ж виїхав з окупованої частини України, наша співпраця припинилася, оскільки зникла необхідність», — сказав нам Едуард Сіренко.

Які саме завдання виконував Андрій Кунавін — Сіренко не каже, посилаючись на секретність. За його словами його з ним звели спільні знайомі.