Telegram-бот поширює особисті дані майже 7000 українських військовослужбовців: поліція почала розслідування

Офіс уповноваженої Верховної Ради з прав людини виявив у Telegram чат-бот, який поширював особисті дані про 6907 українських військових — їхні повні імена, номери військових частин і дати їх самовільного залишення. За цим фактом Нацполіція порушила кримінальну справу. Про повідомляє Офіс омбудсмана.

Зазначається, що сам чат-бот у Telegram виявили під час моніторингу в липні, після чого направили відповідні звернення до Служби безпеки України та Нацполіції. Бот досі не заблокований, кажуть в Офісі.

6 серпня Головне слідче управління Нацполіції повідомило Офіс, що порушило справу за статтею 182 Кримінального кодексу (порушення недоторканності приватного життя). Санкція статті передбачає штраф у розмірі 8500-17000 гривень, до двох років виправних робіт, до шести місяців арешту або до трьох років обмеження волі.

Ми звернулися до Головного слідчого управління Нацполіції з проханням прокоментувати заяву Офісу омбудсмана. Ми також скеруємо запит до СБУ з питанням, чи відреагують вони на надану Офісом інформацію.

Офіс омбудсмана пояснює: незаконне поширення особистих даних громадян України, особливо військовослужбовців, в умовах військової агресії з боку Росії «може завдати істотної шкоди обороноздатності держави».

Це вперше за останні кілька місяців повідомляють про потрапляння у вільний доступ персональних даних військових.

Утім у травні за допомогою Telegram-боту Ua Baza BOT в мережу злили базу з 26 мільйонів водійських посвідчень. А наприкінці липня Рада національної безпеки та оборони (РНБО) заявила про витік даних із сервісу Cloudflare, що може загрожувати як державним ресурсам, так і приватним.