У Держпродспоживслужбі назвали причину загибелі птахів в заповіднику «Асканія-Нова»

Науковий Центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І.Медведя дослідив зразки патолого-анатомічного матеріалу, відібраного від птиц, які загибли 23 лютого на території заповідника «Асканія-Нова». В ході дослідження виявлено отруту проти гризунів.

Про це повідомляє Держпродспоживслужба України.

«У зразках патолого-анатомічного матеріалу, відібраного від загиблої птиці, виявлено бродіфакум. Це антикоагулянт з групи кумаринів, що застосовується як родентицид (тобто отрута) проти всіх видів гризунів», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, виявлені концентрації є токсикологічно значимими для різних видів птахів та можуть вказувати на можливість їх смертельного отруєння.

Крім птахів фахівці також дослідили зразки води, кормової суміші та зерна, відібраного на полях поблизу заповідника.

Вміст бродіфакуму виявлено у зразках зерна, відібраних на полях поблизу території заповіднику. У пробах води зі ставків Глиняний, Зовнішній, Внутрішній, Круглий та пробі кормової суміші бродіфакуму не виявлено.

У Держпродспоживслужбі додали, що дослідження щодо випадку отруєння 218 сірих журавлів, який стався у січні цього року на території заповідника, продовжуються.

Нагадаємо, 23 лютого виявили 187 трупів птахів на території дендропарку та озер на території біосферного заповідника «Асканія-Нова».