У Федерації гімнастики пояснили, чому українські спортсменки їдуть на змагання до Росії

Федерації гімнастики хоче використовувати кожну можливість для підготовки українських спортсменок і участь у змаганнях на території РФ, як і в будь-яких інших змаганнях, є майданчиком для відбору найкращих художніх гімнасток для подальшої участі в Олімпійських Іграх. Про це йдеться на сайті Федерації гімнастики України.

Так перша віцепрезидентка Федерації гімнастики України та головна тренерка Національної збірної команди України з художньої гімнастики Ірина Дерюгіна прокоментувала участь українських спортсменок у Гран-Прі Москви, яке відбудеться 7-9 лютого.

«Напередодні Олімпіади, яка відбудеться влітку в Токіо, Національна збірна України з художньої гімнастики присвячує тренуванням 24 години на добу. Спортсменки займаються в залі з ранку до ночі... Наша мета зараз — використовувати кожну можливість для підготовки спортсменок», — зазначила тренерка. 

Вона наголосила, що ліцензію на участь в Олімпіаді Україна отримала як країна. 

«Тепер перед нами стоїть інше важливе завдання — визначитися, хто саме зі спортсменок представлятиме нашу країну. В індивідуальних вправах це будуть дві гімнастки. А претенденток у нас шість. Шанс повинна отримати кожна. Тому всі змагання, які проводяться напередодні Олімпіади, мають таке велике значення. На Олімпійські ігри повинні їхати кращі, а їх видно саме за результатами участі в змаганнях», — каже Дерюгіна.

«Є ще один момент. Він зводиться до математичних розрахунків. В цьому році в цілому заплановано 5 Гран Прі. Ми плануємо участь в кожному. Змагання в Москві — перші в цьому списку. Ми зважували всі за і проти й вирішили все-таки їхати на цей старт. По-перше, це впливає на наш рейтинг. А по-друге, від результату московського Гран-Прі далі буде залежати, хто братиме участь у Гран-Прі під час «Кубка Дерюгіної», який традиційно відбудеться в Києві в березні. Таким чином участь наших спортсменок в кожному Гран-Прі збільшує наші шанси в рейтингу і зменшує шанси конкурентів», — додала вона. 

Віцепрезидентка Федерації гімнастики України також заявила, що «кожен виїзд за кордон — це шанс для наших спортсменок виступати в хороших залах», оскільки українська збірна, за словами Дерюгіної, «тренується у жебрацьких умовах».

«Українська збірна з художньої гімнастики тренується в жебрацьких умовах: у нас висота залу до стелі 7,4 метра, а повинно бути 14 метрів. Тренуючись в таких умовах, ми все одно одна з кращих збірних у світі. Уявіть собі, яких результатів зможемо досягти, маючи гідний зал» — зазначила головна тренерка.

Як передає Інтерфакс-Україна, міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський вважає, що, аби ефективно боротися за медалі у світі, українські спортсмени повинні виступати зокрема й на території держави-агресора.

За словами міністра, у спортсменів немає вибору, виступати або не виступати.

«У них є вибір, отримувати бали або не отримувати. Якщо спортсмен не виступає за кордоном, він автоматично позбавляється балів. Це обмежує можливості спортсмена боротися за медалі», — пояснив він.