У «Конча-Заспі» планується створення Центру дитячого правосуддя для захисту прав дітей

В Україні планують створити на території державної резиденції «Конча-Заспа» Центр дитячого правосуддя, який захищатиме постраждалих від сексуального насильства та експлуатації дітей.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Як зазначається, Центр також має сприяти підвищенню якості збору доказів у справах щодо сексуального насильства над дітьми та мінімізувати їх травматизацію.

Як зазначив уповноважений президента із прав дитини Микола Кулеба, кожна п’ята дитина в Україні стає жертвою різних форм сексуального насильства, і в більшості випадків кримінальні справи щодо злочинців не відкриваються або не завершуються обвинувальним вироком. При цьому діти отримують додаткові психологічні травми, адже їх неодноразово допитують у межах досудового слідства та під час судових розглядів справ, і ці процеси можуть тривати роками.

«Мета цих центрів – єдиний раз, у єдиному місці здійснити збір доказів у справі, а також допомогти дитині та її сім’ї отримати всі необхідні послуги», – наголосив Кулеба.

За його словами, це буде перший такий Центр, а загалом в Україні потрібно відкрити близько 100 таких установ дитячого правосуддя. Через цей Центр будуть проходити всі справи в місті Києві та Київській області, які стосуються злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості дітей. Зокрема, для цього будуть визначені окремі фахівці-практики, які пройдуть спеціалізоване навчання та працюватимуть зі справами, що стосуються сексуального насильства над дітьми.

«Дуже хотілося б вже за півроку запустити цей Центр», – наголосив уповноважений президента із прав дитини.