У «Київському метрополітені» та «Київпастрансі» проводяться обшуки

Київська міська прокуратура спільно з Головним управлінням Державної фіскальної служби України проводить обшуки в офісних приміщеннях комунальних підприємств «Київський метрополітен» та «Київпастранс» в межах кримінальних проваджень, розпочатих за фактом умисного ухилення від сплати податків та привласнення бюджетних коштів.

Про це повідомили в Київській міській прокуратурі та ДФС.

Так, «Київський метрополітен» підозрюють в умисній несплаті податків під час проведення будівництва Сирецько-Печерської лінії житловий масив Виноградар. Ідеться про роботи упродовж 2020 року, які здійснювали співробітники ПАТ «Київметробуд» на замовлення «Київського метрополітену».

За даними слідства, у «Київметробуд» замовляли роботи з ремонту устаткування у товариства, яке отримані від «Київського метрополітену» кошти перераховувало на рахунки підприємств з ознаками фіктивності. За попередніми даними, сума збитків становить близько 9 мільйонів гривень.

Слідчі також з'ясували, що ПАТ «Київметробуд» здавало в оренду афілійованому підприємству власні виробничі потужності. Однак фактично на них «Київський метрополітен» виготовляв залізобетонні конструкції, а бюджетні кошти перераховували на афілійоване підприємство.

Щодо «Київпастрансу», то, за версією слідства, посадовці підприємства та підрядники у 2020 році привласнили бюджетні кошти в особливо великих розмірах. Для цього вони використовували підприємства з ознаками ризиковості та транзитності. Ці гроші були виділені на реконструкцію трамвайної лінії у Деснянському районі столиці.

Крім того, посадовці підрядного комерційного підприємства ухилилися від сплати податків в особливо великих розмірах.

Наразі у приміщеннях «Київського метрополітену», «Київпастрансу» і підрядного комерційного підприємства відбуваються обшуки з метою виявлення первинної фінансово-господарської документації та фіксації відомостей, які можуть свідчити про кримінальне правопорушення.