У Міноборони розповіли деталі щодо призову на військову службу резервістів у особливий період

Законом, який дозволяє призов резервістів на військову службу без оголошення мобілізації, система військового обліку приводиться у відповідність до принципів та підходів держав-членів НАТО та забезпечує потреби держави в обороні і захисті.

Про це повідомив міністр оборони Андрій Таран, передає пресслужба відомства.

Він підкреслив, що цей закон допоможе підвищити рівень професіоналізму запасу Збройних Сил завдяки зростанню кількості українців, які вирішили проходити службу у військовому резерві. 

Очільник відомства запевнив, що Міноборони наразі розробляє зміни до законодавства, які покращать соціальний та правовий захист резервістів. Зокрема, планують розширити чинні та запровадити нові соціально-правові гарантії для резервістів.

Щоб повноцінно ввести новий вид військової служби, Міноборони планує привести нормативні акти у відповідність до вимог закону.

Крім того, відомство планує продовжити роботу над організацією Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки — їх хочуть трансформувати відповідно до нової адміністративно-територіальної реформи.

Таран також повідомив, що в Міноборони планують створити на порталі «Дія» електронний територіальний центр комплектування (Е-ТЦК). Там хочуть надавати українцям електронні послуги щодо виконання ними військового обов’язку.

В Е-ТЦК зокрема буде інформація з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Нагадаємо, 21 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон №1357-ІХ, який дозволяє призивати на військову службу резервістів без оголошення мобілізації. Цей документ запроваджує новий вид військової служби — військова служба за призовом резервістів у особливий період.

У цей період призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву. Рішення про такий призов ухвалює верховний головнокомандувач ЗСУ, тобто президент України, за поданням головнокомандувача ЗСУ.

Особливий період в Україні почав діяти з березня 2014 року, після оголошенням першої хвилі мобілізації. Цей період триває й досі.