У Мінцифри назвали провокацією оголошення, яке з'явилося у мережі про продаж даних українців із «Дії»

21 січня на ресурсі RaidForums з’явилося оголошення про продаж нібито персональних даних громадян України, які, за словами невідомого, були отримані з державного сервісу «Дія». У Міністерстві цифрової трансформації назвали це «продовженням гібридної війни».

Про це відомство написало у Telegram-каналі.

Автор оголошення стверджує, що база даних містить персональну інформацію 2,6 мільйона українців. Він обіцяє надати їхні ПІБ, дати народження, номери телефону, ІПН, дані з державних та закордонних паспортів.

Невідомий вказав, що дані містяться у форматі SQL, JPG та JSON. Загалом для перегляду доступний архів обсягом трохи більш як 11 гігабайтів.

Користувач форуму готовий продати всю базу даних за 15 тисяч доларів (424 тисячі гривень).

У Мінцифри зазначили, що Україна продовжує захищатися у гібридній війні. Мовляв, основна мета ворога — підірвати довіру до влади фейками про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та «‎злив»‎ даних українців.

У відомстві кажуть, що ще з минулих вихідних в інтернеті постійно з’являються оголошення щодо продажу даних, нібито отриманих під час кібератаки, що відбулася з 13 на 14 січня. У багатьох ідеться про продаж бази даних «Дії».

«Такі оголошення мають на меті не тільки залякати суспільство, а ще й дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектора», — зазначили у Мінцифри.

Там зауважили, що користувачами мобільного застосунку «Дія» є 13,5 млн українців, проте він не зберігає персональних даних, а лише показує ті, що зберігаються у відповідних державних реєстрах. А відвідувачами порталу «Дія» є понад 13 млн українців, а не 2 млн, як зазначено в оголошеннях.

«Закликаємо українців не піддаватися паніці. Усі персональні дані перебувають під надійним захистом у дер реєстрах. Оголошення про можливість купити дані, отримані після зламу 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року», — додали у відомстві.