У Мін'юсті анонсували створення «модельної в'язниці» в Київській області

У Києвській області з'явиться «модельна в'язниця», у якій тестуватимуть найкращі західноєвропейські практики. Підготовка проєктної документації вже почалася, запустити її обіцяють у 2022 році.

Про це повідомив міністр юстиції України Денис Малюська в етері телеканалу «Дом».

Він розповів, що влада нині планує збудувати два нових слідчих ізолятори під Києвом та Львовом. У Мін’юсті уже почали підготовку проєктної документації. 

Кращі західноєвропейські практики будуть апробовані в «модельній в'язниці», яку глава Мін'юсту обіцяє запустити наступного року.

Також у «модельній в’язниці» хочуть застосовувати новий підхід як до персоналу, так і до тих, хто буде там перебувати.

«Акцент буде на нормальність, тобто ми маємо нормалізувати людину, щоб вона звикала до нормального життя. Зараз у в'язниці він навпаки відвикає від нормального життя: за нього готують їжу, йому подають, його дисциплінують, він сидить або в камері, або на годину виходить на вулицю "потинятись" двориком», — сказав міністр.

Він зазначив, що нинішній підхід не сприяє адаптації людини до нормального життя. Малюська навів приклад країн Північної Європи, де в’язні повинні «самі рахувати свої гроші, самі їх заробляти, самі готувати собі їжу».

За словами Малюськи, змінити планують також систему охорони в’язниць по периметру. Так, в «модельній в’язниці» впровадять динамічну охорону, коли співробітники пенітенціарної системи стежитимуть за безпекою зсередини.

«Як в Європі, де повсякденним заняттям є гра ув'язнених і охоронців у футбол», — підкреслив міністр.

Він також додав, що вже сьогодні звільнили велику кількість персоналу в’язниць. Каже, роблять це для ефективнішої роботи та підняття зарплат.

«Ми будемо прагнути відкидати все, що нам не потрібно, все, що не є ефективним, і все, що може бути замінено комп'ютером», — наголосив глава Мін'юсту.