У МОЗ планують виділити 100 млн гривень на «підйомні» для медиків

Міністерство охорони здоров'я планує запровадити «підйомні» для медиків. На ці потреби планують виділити 100 мільйонів гривень.

Про це сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в інтерв'ю «Радіо Свобода».

Він розповів, що наразі гостро стоїть питання про лікарні, які неспроможні укладати велику кількість пакетів із Національною службою здоров’я України, тому що в них немає відповідного обладнання.

«Немає рентгена, немає мамографа, ендоскопа, УЗД. І це не дозволяє їм контрактуватися на інші пакети. Є інші лікарні, в яких, можливо, обладнання є, а немає спеціаліста», ㅡ пояснює Ляшко.

Він зазначив, що МОЗ хоче не закривати такі лікарні, а переглянути свій план, і якщо якийсь заклад обслуговує велику кількість людей, у 2022–2023 роках привезти туди потрібне обладнання.

Якщо ж обладнання у лікарні є чи з'явилося, але немає відповідного спеціаліста, у цей район можуть запропонувати переїхати іншим медикам, які не можуть працювати у себе через високу конкуренцію чи інші причини.

Таким медпрацівникам хочуть запровадити «підйомні» виплати. Для цього МОЗ запланувало у бюджеті на наступний рік щонайменше 100 мільйонів гривень.

«Ми запропонуємо переїхати в цей населений пункт і оплатимо "підйомні", які будуть допомагати йому [медику] влаштувати свій побут у тому новому населеному пункті, де він візьметься до роботи», ㅡ сказав міністр.