У МОЗ розповіли про нові карантинні обмеження

Людям, які повністю вакцинувалися проти COVID-19, мають свіжий ПЛР-тест або нещодавно перехворіли на коронавір, дозволили відвідувати заклади та масові заходи навіть у «червоній» зоні карантину.

Відповідні зміни до карантинних правил уряд ухвалив 13 вересня, повідомили у Міністерстві охорони здоров’я

Зміни внесли до постанови №1236 про карантинні обмеження. Вони набирають чинності через 7 днів з моменту публікації. 

«Жовтий» і «зелений» COVID-сертифікати

Уряд запровадив дві опції для COVID-сертифікатів: «жовтий» або «зелений». Перший матиме інформацію про перше щеплення, а другий — про повний курс. Також сертифікат міститиме інформацію про негативний результат тестування на коронавірус (діє 72 години) або одужання від COVID-19.

COVID-сертифікати матимуть кольорові відмітки винятково у цифровому форматі, друкувати на папері відповідного кольору не потрібно, наголошують у МОЗ.

Правила для «жовтого» рівня карантину

Тепер у разі введення цього рівня епідемічної небезпеки навчальні заклади зможуть працювати, якщо не менш як 80% працівників матимуть «жовті» або «зелені» COVID-сертифікати. 

Також у «жовтій» зоні обмеження не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть «жовтий» чи «зелений» COVID-сертифікати. 

Кінцеве рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, а чи дотримуватися карантинних обмежень, залишається за власником, зазначають у МОЗ. 

Правила для «червоного» рівня карантину

У цій зоні заклади освіти зможуть працювати, тільки якщо 100% працівників матимуть «зелений» COVID-сертифікат.

У «червоній» зоні зможуть працювати кінотеатри, музеї, інші культурні заклади, розважальні заклади, ТРЦ, заклади громадського харчування, ринки, спортзали та басейни, якщо весь персонал та відвідувачі будуть повністю вакциновані.

Правила при перетині кордону

За наявності «жовтого» чи «зеленого» сертифіката про вакцинацію або одужання від COVID-19 людина може не проходити самоізоляцію після перетину кордону. Це саме стосується й тих, хто прибуває з тимчасово окупованих територій.

«Запропоновані нами зміни — це можливість стримувати епідемічну ситуацію та зберігати економічну активність країни. Ми говоримо про те, що сьогодні можливість вакцинуватися та бути захищеним є в кожного, наявної вакцини для цього достатньо», — підкреслив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.