У МВС назвали попередні причини аварії на «РівнеАзоті»

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що причиною аварії на підприємстві «РівнеАзот» 20 липня міг бути стан трубопроводів: капітального ремонту щодо їх заміни не проводили останні 10 років.

Про це Монастирський сказав під час засідання уряду 21 липня.

Так, глава МВС вказав, що підприємство на Рівненщині, яке виготовляє добрива, працює з 1969 року.

«За попередньою інформацією, капітальний ремонт із заміною трубопроводів не відбувався останнє десятиліття, тому попередньою причиною може бути невідповідність матеріалів трубопроводу заявленим характеристикам виробника, а також корозія ділянки трубопроводу», - сказав Монастирський.

Втім, остаточний висновок щодо причини аварії має зробити спеціальна комісія, яка зараз працює на території підприємства.

Правоохоронці за фактом аварії на «РівнеАзоті» внесли відомості до ЄРДР за ч.1 ст. 273 ККУ ㅡ порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або цехах. 

Окрім того, у МВС дали кілька рекомендацій, щоб попередити подібні аварії. Зокрема, радять провести позапланові перевірки всіх хімічнонебезпечних об'єктів 1-го та 2-го ступенів хімічної небезпеки з практичним відпрацюванням дій персоналу та об'єктів аварійно-рятувальних служб щодо реагування на виникнення таких аварій. Монастирський каже, що цю перевірку можна зробити до кінця року.

Нагадаємо, на підприємстві «РівнеАзот», яке виготовляє добрива, вдень 20 липня стався викид нітрозних газів через розгерметизацію трубопроводу в цеху азотної кислоти.. Над заводом піднялася хмара рудого диму від азоту.