У Нафтогазі припустили, за яких умов через Україну можуть припинити транзит газу з РФ до Європи

Глава правління «Нафтогаз України» Юрій Вітренко прогнозує збереження російським «Газпромом» транзиту газу через Україну у 2022 році, але у разі повномасштабної війни транзит можуть зупинити.

 Про це він сказав на брифінгу 22 лютого.

«Якщо не буде повномасштабної війни (тобто активних військових дій на всій території України), ми не очікуємо на припинення транзиту», — зауважив Вітренко.

Свій прогноз він аргументував тим, що в разі невиконання зобов'язань перед європейськими країнами Російська Федерація змушена буде сплачувати величезні штрафи.

«Ми розуміємо, що РФ і так впритул підійшла до тих мінімальних обсягів, які вона зобов'язана постачати на європейський ринок, інакше вони не виконуватимуть своїх зобов'язань за довгостроковими контрактами. Внаслідок цього вони будуть змушені платити багатомільярдні штрафи та остаточно втрачати свою репутацію постачальника», — підсумував голова Нафтогазу.

Зазначимо, що 22 лютого Німеччина зупинила сертифікацію газопроводу «Північний потік-2» через визнання Росією так званих «Л/ДНР».

У відповідь заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв пригрозив, що незабаром європейці платитимуть по 2 тисячі євро за тисячу кубів газу через зупинку сертифікації.