У Нацслужбі здоров'я назвали, яку зарплату почали отримувати медики

Національна служба здоров'я України назвала середньомісячні витрати на оплату праці медичних працівників.

Про це повідомила пресслужба НСЗУ.

Як зазначається, з 1 квітня змінився принцип фінансування для закладів спеціалізованої медичної допомоги. Лікарні уклали договори з НСЗУ і почали працювати за Програмою медичних гарантій, тобто отримувати гроші за надану послугу, а не за наявність ліжок. 

При цьому, завдяки фінансовій звітності, яку надають лікарні, НСЗУ може назвати середньомісячні витрати на оплату праці медичних працівників спеціалізованої ланки. Зокрема, у квітні-вересні середньомісячні зарплати до відрахування податків становлять:

  • керівники спеціалізованого закладу - 23,5 тис. грн;
  • лікарі - майже 9 тис. грн;
  • середній медичний персонал - 7,5 тис. грн;
  • молодший медперсонал - 6,1 тис. грн.

При цьому зазначається, що найвищі середньомісячні зарплати лікарів спеціалізованої медичної допомоги зафіксовані у Луганській області - 10,8 тис. грн та Києві - 10,4 тис. грн. Найнижчі зарплати в Одеській області - 7,3 тис. грн, Рівненській - 7,5 тис. грн та Хмельницькій - 7,8 тис. грн.

Ще декілька прикладів: Хмельницька інфекційна лікарня - середні витрати на оплату праці лікаря там становлять 40,5 тис. грн, Одеський обласний клінічний медичний центр - 24,8 тис. грн, Полтавська обласна інфекційна клінічна лікарня -  24,6 тис. грн.

Проте є випадки, коли витрати на оплату праці лікаря в одній з лікарень прифронтової зони складають в середньому 73 тис. грн. Адміністрація підняла зарплати, щоб утримати фахівців.

НСЗУ не має жодного впливу на розміри зарплат у лікарнях, а оплачує надані медичні послуги згідно зі звітами про їх надання та з договором.

"Відтепер фінансова мотивація повністю у компетенції керівників медзакладів. І від стратегії розвитку, яку вони оберуть, та спроможності скласти реальний фінансовий план і виконати його, залежить успішність лікарні і зарплати працівників", - підкреслили в Нацслужбі.

У відомстві також додали, що витрати на зарплату у первинній ланці медичних послуг значно вищі. За січень-вересень 2020 року вони склали:

  • керівники закладів первинної надання допомоги отримують 24,9 тис. грн;
  • лікарі - 15 тис. грн;
  • середній медичний персонал - 8,4 тис. грн;
  • молодший - 4,6 тис. грн.

Щодо екстреної медичної допомоги, то за квітень-вересень вони склали:

  • керівники таких закладів отримали 28,8 тис. грн;
  • лікарі - 18 тис. грн;
  • середній медичний персонал - 14,9 тис. грн;
  • молодший - 7,8 тис. грн.

У НСЗУ пояснили, що це пов'язано з обов'язковими доплатами таким фахівцям, які працюють з підозрами або підтвердженими випадками коронавірусної хвороби.

За даними електронної системи охорони здоров’я, з квітня цього року звільнилось трохи більше 5 тисяч лікарів спеціалізованої ланки. Також система зареєструвала понад тисячу нових фахівців. Трансформація системи виявила прогалини на медичному ринку праці і створила попит на нові спеціальності.