У Раді Європи стурбовані проєктом судової реформи в Україні

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчіновіч-Бурич заявила про стурбованість з приводу ухваленого у першому читанні президентського проєкту закону про діяльність органів суддівського врядування, що передбачає реформу судової системи. Про це йдеться у відкритому листі до міністра закордонних справ України Вадима Пристайка.

У Раді Європи стурбовані тим, що законопроєкт передбачає скорочення кількості суддів Верховного суду і зміни в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя.

«У ньому (законопроєкті — ред.) пропонуються широкомасштабні зміни, які можуть здобути серйозні наслідки для незалежності судової системи. Зокрема, проєкт закону впливає на статус і кваліфікаційні вимоги до суддів і на пов'язані з цим процедури», — йдеться у листі.

Генсек зазначила, що Рада Європи усвідомлює бажання українського уряду досягати прогресу в проведенні реформ. Водночас вона підкреслила, що реформи повинні бути проведені відповідно до вимог Ради Європи та міжнародних стандартів.