У Центрі громадського здоров’я розповіли, коли треба пом’якшувати карантин

Пом’якшувати обмежувальні заходи, запроваджені через пандемію коронавірусу, треба тільки в разі стійкої тенденції до зниження кількості нових випадків захворювання, вважають у Центрі громадського здоров’я. Про це в етері Громадського заявив Роман Родина, начальник відділу епіднагляду за інфекційними хворобами ЦГЗ.

За його словами, вже зараз є певна тенденція до зменшення кількості нових випадків інфікування. Родина вважає, що це доводить — карантині заходи «реально діють».

«Чи значить це, що їх треба швидко скасовувати? На мою думку, їх ще зарано скасовувати, тому що ми повинні будемо побачити стійку тенденцію до зниження», — сказав він.

Епідеміолог уточнив, що в разі реального зниження захворюваності питання пом’якшення карантинних обмежень буде розглядатися.

«Якщо ми будемо бачити, що це стійка тенденція, яка не залежить від жодного фактору — вихідний день, не вихідний — то звичайне таке питання буде порушено (про пом’якшення карантину, — ред.). Що треба робити для цього? Я хочу, щоби ми продовжували робити ті обмежувальні заходи, які зараз запроваджені», — підкреслив Родина.

Крім того, начальник відділу епіднагляду за інфекційними хворобами ЦГЗ зазначив, що пік захворюваності на коронавірусну інфекцію в Україні припаде на середину квітня.

«Зараз ми ще очікуємо певне зростання (кількості випадків інфікування, — ред.), в принципі воно зараз і є зростання. Тобто темпи зростання знизилися, але ж зростання є — кожен день ми плюсуємо певну кількість випадків», — зауважив Родина.

Нагадаємо, станом на ранок 7 квітня в Україні зафіксували 1462 випадки інфікування коронавірусом, з них 45 людей померли, а 28 — вже одужали.