У заповіднику «Асканія-Нова» загинули сотні червонокнижних журавлів

На Херсонщині на території Біосферного заповідника ім. Фальц-Фейна «Асканія-Нова» загинули понад 200 червонокнижні сірі журавлі. За однією з версій слідчих, птахи могли харчуватись зерном, обробленим хімікатами, яке посіяли фермери на навколишніх полях для боротьби з гризунами.

Про це розповів директор заповідника Віктор Гавриленко, передає Укрінформ.

«Це пізня зграя підійшла у грудні, ви бачите на першому слайді – це зграя, в якій дуже багато молодняка. Явно, що це північні популяції… Всього 208 на вчора загиблих (з 2 по 15 січня, – ред.)... Ця зграя втратила вожаків, в ній дуже багато молодняка, який також гине. Скоріше за все, вона повністю загине», - зазначив Гавриленко.

За його словами, препарат, яким оброблене зерно – пролонгованої дії, він не вбиває журавлів миттєво, а протягом 3-5 днів, птахи при цьому хриплять, харкають кров’ю.

Спроби годувати їх на території заповідника, щоб вони не вилітали за його межі годуватися у поля, результатів не дали, додав Гавриленко.

Зазначається, що у Херсонській ОДА створили робочу групу для з’ясування причини загибелі червонокнижних журавлів у заповіднику «Асканія – Нова».

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 «Забруднення або псування земель» Кримінального кодексу України.