Байден підписав закон про заборону імпорту російського урану

Президент США Джо Байден підписав закон про заборону імпорту до країни російського урану.

Про це йдеться в указі на сайті Білого дому.

Стверджується, що закон забороняє імпорт неопроміненого, низькозбагаченого урану, виробленого в рф або російськими підприємствами.

Як пояснив радник з нацбезпеки США Джейк Салліван, такий закон зміцнить енергетичну й економічну безпеку країни, а також зменшить залежність Вашингтону від росії в галузі цивільної ядерної енергетики. Цей закон також відновлює лідерство США у ядерному секторі та забезпечує досягнення багатосторонніх цілей, запевнив Салліван.

Нагадаємо, Сенат США схвалив законопроєкт про заборону імпорту російського урану 1 травня. Заборона на ввезення цього матеріалу настане через 90 днів після набрання чинності законопроєкту. Однак передбачені винятки на випадок, якщо виникнуть проблеми з постачанням вітчизняних реакторів.

Закон також вивільняє 2,7 мільярда доларів, ухвалених у попередньому законодавстві, для розвитку вітчизняної промисловості перероблення урану.

За даними Управління енергетичної інформації США, у 2022 році американські атомні електростанції імпортували з росії близько 12% урану.

Сполучені Штати вже заборонили імпорт російської нафти незабаром після того, як росія вторглась в Україну в лютому 2022 року, і встановили обмеження цін на деякі види експорту своєї нафти та нафтопродуктів.