Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ «Ай-Петрі»

П'ятий президент України Петро Порошенко передав підрозділам ЗСУ ще 5 комплексів протидії засобам технічної розвідки «Ай-Петрі СВ». 

Про це він повідомив у Facebook.

«Це – не просто РЕБ, а справжня кіберзброя нового покоління», - пояснив п’ятий президент.

Нагадаємо, восени минулого року Петро Порошенко інвестував у новітню вітчизняну розробку 150 млн грн власних коштів. Перші комплекси вже майже два місяці прикривають артилерійські дивізіони вздовж лінії фронту.

«Тут – п`ять нових комплексів, а загалом їх вже 18. Наше завдання як виробників довести це до 20-ти комплексів, які здатні перекривати сотні кілометрів фронту, забезпечити надійний захист наших артилеристів, піхотних підрозділів, командних пунктів тощо», – сказав Порошенко.

«А найголовніше те, що ми передаємо це компетентним, професійним операторам, які пройшли дуже гарну підготовку. Я, на жаль, не можу вам розповісти, показати, але вони мають дуже переконливі результати бойового застосування "Ай-Петрі"», – зазначив політик.

Він додав, що відповідні підрозділи РЕБ зараз набирають фахівців, готових опанувати ці сучасні системи.

«Коли я побачив на папері, що цей РЕБ може «задавити» російські БпЛА на відстані до 20 кілометрів, засліпити «Зали» та «Орлани» так, щоби вони більше не могли коригувати «Ланцети» чи арту по наших позиціях, а наші дрони водночас могли спокійно діставати ворога — то це видавалось фантастикою. Але наша команда повірила розробникам», – сказав Порошенко.

Він також розповів, що зазвичай розробка такого комплексу триває від 3 до 8 років, але цей проєкт вдалося зробити менш як за 5 місяців: «Ми вже маємо багато замовлень від військових. Комплекс складається з РЕБу, сучасної радіолокаційної станції, антидронового пристрою, надійного захищеного зв’язку, автономного живлення, штабів управління».

«Моя мрія, щоб уся лінія оброни була під надійним прикриттям кіберзахисту, ефективним для протидії всім системам безпілотних літальних апаратів. Якщо все вдасться, це буде інша війна», – заявив п'ятий президент.