Україна готова до опалювального сезону на понад 95% - Шмигаль

Станом на 9 жовтня в Україні готовність будинків, мереж, котелень становить понад 95%, тому українці повинні отримати тепло у свої домівки вчасно.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету міністрів, передає пресслужба уряду.

За його словами, Україна цього року підійшла до опалювального сезону з рекордно накопиченими запасами вугілля та газу.

Так, запаси вугілля становлять 2,9 млн тонн, що вдвічі більше, ніж минулого року, а запаси газу - 27,7 млрд куб. м, що також на рекордному рівні за останні роки.

«Відповідальність за те, коли буде включене опалення, несуть місцеві адміністрації, органи місцевого самоврядування. Уряд, у свою чергу, буде уважно стежити за процесом, щоб не виникало проблем. Адже ми бачили, що кожен рік у нас у різних містах виникають труднощі. Тому зараз попереджаю про відповідальність перед людьми і наші міністерства, і місцеву владу, і Фонд держмайна, і всіх причетних. В цьому році таких проблем бути не повинно», — зазначив Шмигаль.

Також Держенергонагляду було доручено забезпечити видачу актів щодо підтвердження факту відсутності газифікації багатоквартирних будинків та відсутності в зазначених будинках системи централізованого теплопостачання.

«Ця постанова дасть змогу людям, у яких не підведений газ або відсутня система централізованого опалення, не переплачувати в цьому опалювальному сезоні за спожиту енергію», - додав прем'єр.

Крім того, уряд затвердив законопроєкт, яким пропонується передати повноваження встановлювати тарифи на теплову енергію, гарячу воду, водопостачання та водовідведення від НКРЕКП до місцевої влади.

«Цей законопроєкт приймається на виконання чергового маяка, затвердженого меморандумом з МВФ. Уряд виконує свої зобов’язання за програмою з Фондом, які мають дедлайн цього року», - підкреслив Шмигаль.