Україна і весь світ вшановують пам'ять жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року резолюцію №60/7. Ініціаторами ухвалення документа були Ізраїль, Канада, Австралія, Росія і США, а співавторами - ще понад 90 держав.

"Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження", - йдеться у документі.

Резолюція проголошує Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня. Вперше Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначили в усьому світі у 2006 р., втім, деякі країни відзначали його і раніше. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.

27 січня 1945 року війська Першого українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау. В ньому було знищено принаймні від 1 до 1,7 мільйона осіб, значну частину з яких становили саме євреї.

Голокост з грецької перекладається як "всеспалення" і означає геноцид євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933-1945 років.

Офіційно визнано, що протягом Голокосту було вбитодо 6 мільйонів євреїв, з них від 2,2 до 2,5 мільйона - на території колишнього СРСР.