Україна не веде жодних переговорів щодо придбання російської вакцини від коронавірусу - МОЗ

Жодних переговорів на державному рівні стосовно закупівлі чи отримання російських вакцин від COVID-19 сьогодні не ведеться.

Про це наголосили у Міністерстві охорони здоров'я України.

"Наразі заяв щодо державної реєстрації російської вакцини Гам-КОВИД-Вак у встановленому порядку від жодних суб’єктів не надходило", - зауважили у МОЗ.

Крім того у відомстві додали, що за наявною інформацією цей продукт так само не проходив експертизу та реєстрацію в компетентних органах США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади чи ЄС, що фактично унеможливлює його закупівлю та використання в Україні.

"Тому будь-які припущення щодо можливих переговорів чи розгляду російських вакцин як предмету для закупівлі чи отримання не мають під собою жодного підґрунтя на законодавчому рівні", - підкреслили у Міністерстві охорони здоров'я.

Також у МОЗ зазначили, що в Україні лікарські засоби, зокрема імунобіологічні препарати, допускаються до застосування виключно після їх державної реєстрації, окрім тих, що виготовляються в аптеках за рецептами лікарів та на замовлення лікувально-профілактичних закладів.

"Державна реєстрація лікарського засобу здійснюється  виключно на підставі заяви та результатів експертизи реєстраційних матеріалів, проведеної Державним експертним центром МОЗ України", - йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією Міністерства охорони здоров'я, спрощеною процедурою реєстрації можуть користуватися засоби, які вже зареєстровані у Сполучених Штатах Америки, Швейцарській Конфедерації, Японії, Австралії, Канаді або за централізованою процедурою компетентним органом Європейського Союзу.

Нагадаємо, 11 серпня в Росії зареєстрували нібито вакцину від коронавірусу «Супутник V» або «Гам-Ковід-Вак». Цей препарат розробив Національний дослідницький центр епідеміології та мікробіології ім. Н.Ф. Гамалії.

Міністр охорони здоров'я РФ Михайло Мурашко стверджує, що вакцина показала високу ефективність і безпеку. Проте препарат досі не пройшов наймасштабнішого, третього етапу клінічних випробувань.

14 жовтня в Росії зареєстрували другу вакцину від коронавірусу. Її розробив Новосибірський державний науковий центр вірусології й біотехнології «Вектор». Назвали препарат «ЕпіВакКорона». Але й він також не пройшов третього етапу випробувань.