Україна отримує від іноземних студентів за період їх навчання понад 3 млрд доларів

За орієнтовними розрахунками Українського державного центру міжнародної освіти, іноземний студент, здобуваючи вищу освіту в Україні, витрачає щонайменше від 6-8 тис. доларів щороку.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти і науки.

Станом на 1 січня 2020 року в українських закладах вищої освіти навчалося 80 тис. 470 іноземних студентів зі 158 країн світу.

За даними Центру, за 2019 рік загальна сума витрат на навчання, проживання, страхування, оформлення документів, харчування, транспорт та інші потреби іноземних студентів, які навчаються в Україні, сягнула понад 570 млн доларів.

Якщо в середньому тривалість навчання дорівнює 5-6 рокам, то в цілому дохід України від іноземних студентів за цей період становить понад 3 млрд доларів.

У відомстві зазначають, що навчання іноземних студентів в українських закладах освіти — це не лише імідж країни, а й важлива складова інвестицій із-за кордону в економіку держави.

Як пояснюють у Міносвіти, майже половина іноземних студентів – 39 тис. 841 осіб – навчаються в Україні на медичних спеціальностях. Середня вартість навчання для них становить 4,3 тис. доларів на рік для одного студента. Для інших спеціальностей – 2 тис. доларів.

Враховуючи майже 7 тис. осіб, які навчаються на підготовчому відділенні (середня вартість навчання – 1,5 тис. доларів), понад 2,8 тис. осіб, які навчаються за програмами післядипломної освіти та в аспірантурі (середня вартість – 2 тис. доларів), лише за навчання в рік іноземні студенти сплачують майже 250 млн доларів.

Крім навчання, студент-іноземець має орієнтовні щорічні витрати на проживання в гуртожитках або орендованих приміщеннях – щонайменше 800 доларів, на вартість оформлення посвідки на тимчасове проживання та підготовку документів для вступу (переклад документів, легалізація, визнання документів про попередню освіту) – 100 доларів, на страхування та медичний огляд – 100 доларів, на харчування та розваги – 2,4 тис. доларів, на авіаквитки в період канікул – близько 600 доларів тощо. Отже, за рік на мінімальні додаткові витрати йде майже 322 млн доларів.

Виходячи з цього, у середньому іноземний студент закладу вищої медичної освіти витрачає в Україні від 8,3 тис. доларів щороку, іншої спеціальності – від 6 тис. доларів щороку.