Україна підготувала до Арбітражного трибуналу ООН докази проти РФ у справі про захоплення моряків у Керченській протоці

Україна підготувала для Арбітражного трибуналу ООН з морського права меморандум із доказовими матеріалами, який мають долучити до процесу проти РФ у справі про незаконне затримання трьох українських військових кораблів та 24 членів їх екіпажу. Про це розповіли на брифінгу 22 травня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та заступник глави МЗС Євген Єнін, який є агентом України у міжнародних справах проти Росії, передає МЗС України.

У цьому документі, за словами Кулеби, зібрані факти, докази, показання свідків та юридичну позиції України щодо порушень Росією міжнародних конвенцій у 2018 році в районі Керченської протоки.

«Моральна та матеріальна шкода, заподіяна за час незаконного утримання нашим військовим та суднам, має свою ціну. І ми не залишимо це без міжнародної правової відповіді. Я як Агент України в цій справі і найкращі британські та українські юристи будемо прагнути отримати від Трибуналу рішення про те, що російська сторона порушила вимоги міжнародного морського права, заборону в майбутньому вчиняти подібні дії та виплатити моральну і матеріальну компенсацію морякам за їх незаконне утримання 9 місяців під вартою та варварське поводження з українськими суднами», — зазначив Єнін.

Він додав, що Росія матиме три місяці на висловлення заперечень щодо юрисдикції в цій справі. Україна розраховує отримати рішення трибуналу протягом 2022-2023 року. 

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав Росію звільнити українських моряків і передати Україні українські судна. Це рішення Росія мала виконати до 25 липня 2019 року.