Україна та Грузія вперше приймають участь у переговорах Східного флангу НАТО

Сьогодні, 23 квітня, Україна та Грузія вперше беруть участь у переговорах у форматі трикутника Румунія-Польща-Туреччина - Східного флангу НАТО.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Facebook.

За його словами, це не просто запрошення - «це політичний сигнал і конкретна дія з підтримки України у важкий момент».

«Україна є ключовим партнером НАТО у регіоні Чорного моря разом з Грузією, і складає невід’ємну частину формули його безпеки та процвітання. Тому сьогодні ми тут», ㅡ зазначив глава МЗС

Зокрема, на міністерській зустрічі у Бухаресті зберуться представники України (Дмитро Кулеба), Грузії (Давід Залкаліані), Румунії (Богдан Ауреску), Польщі (Збіґнєв Рау) та Туреччини (Мевлют Чавушоглу).

Міністри обговорять посилення присутності НАТО та готовності до зміцнення безпеки та стабільності в регіоні, євроатлантичні перспективи України та Грузії та ініційований Україною формат Кримської платформи. Окрім того, у двосторонньому форматі представники країн обговорять політику та торгівлю.

Зазначається, що тристоронній формат переговорів Румунія-Польща-Туреччина створили у 2012 році на саміті НАТО у Чикаго за ініціативою Румунії. З 2016 року міністри цих країн щороку зустрічаються, щоб обговорити питання співпраці. Цього року до переговорів вперше запросили гостей ㅡ Україну та Грузію.

«Російські хвилі накочуються, а ми продовжуємо робити свою роботу, щоб вони відступали», - наголосив Кулеба.