Україна входить у світову трійку лідерів-постачальників дитячої порнографії - Венедіктова

В Україні негайного посилення потребує протидія поширенню дитячої порнографії, сексуальній експлуатації та сексуальному насильству, адже країна перебуває у ТОП-3 лідерів-постачальників дитячої порнографії у світі.

Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова під час спільної наради керівників правоохоронних та інших державних органів щодо захисту прав дітей, передає пресслужба ОГП.

«За даними незалежної організації Internet Watch Foundation Україна перебуває в ТОП-3 лідерів постачання дитячої порнографії у світі. Це соромно. Ситуація потребує негайного реагування всіх органів правопорядку. Фундаментальним кроком на цьому шляху має стати прийняття цьогоріч парламентом закону, який не лише приводить українське законодавство у відповідність до Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, а ще й посилює відповідальність за виробництво та поширення дитячої порнографії», - заявила вона.

Венедіктова відзначила, що впродовж 2020-2021 років поліція викрила близько 300 фактів розповсюдження дитячої порнографії. 

За словами генпрокурорки, в Україні зростає число дітей-жертв від протиправних посягань, кількість яких уже перевищила показники минулих двох років.

«Динаміка кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, вчинених стосовно дітей, свідчить – у 2020 році кількість таких злочинів збільшилася на 9%, у 2021 – уже на третину. Більше ніж наполовину минулого року зросло число дітей, потерпілих від зґвалтувань, а у 2021 році – майже на чверть», - наголосила Венедиктова.

Вона підкреслила, що нагальною є необхідність створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі і ратифікації Стамбульської конвенції, що дозволить забезпечити комплексний підхід до запобігання і протидії домашньому насильству, запровадити дієвий механізм захисту постраждалих та притягнути кривдників до відповідальності.