Українську компанію звинуватили в організації турів до окупованої Абхазії: в Грузії засудили, справою займуться правоохоронці

Українську туристичну компанію «Кулуар Поход» звинуватили в організації гірських турів до Росії та окупованої нею Абхазії. У самій компанії це заперечують, а у посольстві Грузії в Україні назвали такі тури «неприйнятними». 

Про про організацію таких турів 10 серпня повідомив блогер та мандрівник, учасник війни на Донбасі Валерій Маркус на YouTube-каналі.

У відповідь у компанії заявили, що не організовують і не водять турів до Абхазії, а лише консультують туристів щодо вибору спорядження та маршруту. Компанія принесла вибачення за «неправильно подану інформацію».

Водночас, як повідомляє «Радіо Свобода», версія сайту «Кулуар Поход», збережена в кеші, містить, зокрема, інформацію про похід горами Абхазії.

У посольстві Грузії у відповідь на запит видання відповіли, що організація турів до Абхазії є «неприйнятною». Дипломатичне відомство наголосило на дружніх стосунках між Грузією та Україною.

«Разом з тим, існують сили, які бажають втрутитись та нашкодити відносинам між двома країнами. Посольство Грузії в Україні висловлює вкрай негативне ставлення у зв’язку із організаціями турів на окуповану територію Грузії українською туристичною фірмою "Кулуар Поход"», — йдеться у листі.

Посольство додало, що звернулося до Міністерства закордонних справ України щодо цього: «Ми повинні дослідити походження та діяльність зазначеної компанії».

МЗС України в комментарі Громадському підтвердило, що отримало відповідну ноту від грузинського посольства. Там наголосили, що цим питанням вже займаються українські правоохоронці, а Україна підтримує і поважає суверенітет Грузії та її територіальну цілісність.

«Як країна, яка сама потерпає від агресії та тимчасової окупації Росією своїх територій, ми вважаємо таку діяльність фірми "Кулуар" абсолютно неприйнятною. Цим питанням вже займаються відповідні органи державної влади, зокрема правоохоронні відомства, задля з’ясування усіх обставин та визначення можливих правових наслідків», — наголосили у МЗС.

Як відомо, Абхазія самочинно проголосила незалежність від Грузії в 1992 році за активної військової підтримки з боку Росії, що призвело до відкритої війни з Тбілісі. Після п’ятиденної війни між Росією та Грузією в 2008 році Москва визнала «незалежність» регіону. 

Більшість світової спільноти визнає суверенітет Грузії над Абхазією.