Українцям дозволять прогулювати роботу за однієї умови

Міністерство соціальної політики розробило законопроект, згідно з яким українці можуть «прогуляти» роботу в тому випадку, якщо їм не виплачують зарплату більше 15-ти днів. Новий закон передбачає, що у разі, якщо співробітнику затримують заробітну плату більше 15-ти днів, то він може не працювати весь період затримки. Однак, про це слід попередити власника або уповноважений ним орган у письмовій формі не пізніше, ніж за два робочих дні, повідомляєToday.ua.

Так, у випадку припинення працівником виконання роботи через затримку заробітної плати, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний виплатити працівникові компенсацію у розмірі, визначеному колективним чи трудовим договором, але не менш двох третин тарифної ставки, встановленої працівникові розряду (окладу) пропорційно тривалості припинення працівником виконання роботи.

«Тимчасове зупинення виконання працівником роботи не може бути підставою для застосування до нього дисциплінарного стягнення», — говорить новий закон.

До того ж не допускається тимчасове припинення виконання працівником роботи у випадках, коли відсутність працівника на його робочому місці може призвести до загрози життю чи здоров’ю людей, до невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку.

«Забороняється тимчасове припинення виконання роботи працівниками (крім технічного та обслуговуючого персоналу) органів прокуратури, суду, Збройних сил України, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, безпеки та правопорядку», — йдеться в проекті закону.