Порошенко привіз артилеристам на фронт партію техніки

П’ятий президент Петро Порошенко під час поїздки на Донецький напрямок побував у підрозділах однієї з артилерійських бригад, яка прикриває гарячу ділянку фронту, та передав військовим партію техніки, а також перевірив, як працюють комплекси РЕБ «Ай-Петрі СВ». Саме артилеристи одними з перших отримали три комплекти цієї розробки.  

Про це повідомив Порошенко у Facebook.

«Вітаю з Донбасу. Проїхали Костянтинівку, Слов’янськ, Краматорськ. Зараз трохи ближче до фронту. Як зазвичай, не можемо казати, де. Але за моєю спиною знаходиться командний пункт «Ай-Петрі». А тут – ті самі круті станції, які нищать ворога, які захищають наших артилеристів, і сьогодні за ними – справжня черга», – зазначив Порошенко.

«Хлопці показали, як комплекс працює безпосередньо в реальних польових умовах бойових дій.  Саме з цих маленьких чорних ящиків, яких майже не видно серед дерев, буквально за 5 хвилин бійці розгортають комплекс для використання в бойових діях. А за потреби швидко розбирають, завантажують у командний пункт і змінюють місце дислокації. І потім починають працювати знову», – пояснив політик.

«Сьогодні це дуже запеклий напрямок: локація близька до "нуля". Інтенсивність застосування російських безпілотників та дронів-камікадзе — просто шалена. Але хлопці кажуть, що станція показує себе добре, створює надійний захисний купол для арти, піхоти та медеваків», – підкреслив п’ятий президент.

«Конкретно ці три комплекси ми виробляли в шаленому темпі, працюючи днями та ночами, щоб швидше встигнути. Сьогодні за ними справжня черга, він показує неймовірні показники результативності в захисті життів українських воїнів», – розповів Порошенко.

«Ай-Петрі СВ» – це новітня система радіо-електронної боротьби, розробку та виробництво якої профінансував Петро Порошенко. Це сучасний мобільний засіб кіберзахисту, який дозволяє нейтралізувати ворожі безпілотники типу Орлан, Зала, Ланцет. РЕБ – це те, що сьогодні чекають у кожному підрозділі.

На проєкт не витрачено жодної копійки бюджетних коштів – Порошенко торік інвестував у цю розробку власні 150 мільйонів гривень.

Перші системи прикривають на фронті артилерійські дивізіони.

За словами пʼятого президента, умови сучасної війни вимагають технологічних рішень, а кожна установка радіо-електронної боротьби рятує життя українських воїнів, техніку та зброю, якої й так вкрай не вистачає на передовій. 

«Перші інвестиції в розробку були зроблені більш як півроку тому», – нагадав Порошенко. 

«Підходимо до цього системно, стратегічно. Команда робить все можливе, щоб прискорити, зробити масштабування  виробництва, зробити додаткове інвестування. Щоб ми цього року виконали цю оборонну і виробничу програму», – пояснив Порошенко 

«Це не тільки і не стільки РЕБ. Це вже кібербезпека, яка має унікальні властивості, розроблена фахівцями нашої команди – програмістами, інженерами. Сьогодні нічого подібного немає ні в Збройних силах України, ні у противника. Але ми налагодили вже серійне виробництво. Ми за цей дуже короткий термін пройшли усі види випробувань і поставили його на озброєння. Моя мрія, щоб уся смуга оброни була під надійним прикриттям кіберзахисту, ефективним для протидії всім системам безпілотних літальних апаратів. Я хочу сказати, що у нас ще багато сюрпризів для орків», – зазначив п’ятий президент.

Він також пояснив, чому ухвалив рішення інвестувати в цю розробку.

«Якщо песимістично відповідати, то у мене не було іншого виходу, бо нічого подібного я серед усіх розробок не бачив. Я вкладав в науково-дослідну розробку тоді, коли ми ще не мали жодної моделі, яка б ефективно працювала. Але я вірю в нашу команду, вірю в програмістів, вірю в інженерів. І вірю в унікальну майстерність тих екіпажів, які зараз застосовують цей кіберзахист безпосередньо на смузі зіткнення», – додав політик.