Президент Ірану загинув внаслідок краху вертольота

Президент Ірану Ібрагім Раїсі та всі інші пасажири, які були на борту гелікоптера, що 19 травня зазнав аварії в Азербайджані, загинули.

Про це заявило іранське інформагентство Mehr з посиланням на голову Товариства Червоного Півмісяця Ірану Пірхоссейна Коліванда.

Коліванд зазначив, що після багатогодинних пошукових операцій місце перебування розбитого гелікоптера знайшли. Проте жодних ознак того, що пасажири вижили, не було.

Смерть Раїсі згодом підтвердив віцепрезидент Мохсен Мансурі. Також на офіційній сторінці загиблого президента Раїсі в X з’явився поминальний допис про те, що він був «одним із вірних слуг».

Окрім президента Раїсі, загинули міністр закордонних справ Ірану Хусейн-Амір Абдуллахіан, губернатор провінції Східний Азербайджан Малек Рахматі та інші.

Reuters з посиланням на іранського чиновника пише, що гелікоптер повністю згорів під час аварії. Державне телебачення Ірану пише, що вертоліт, імовірно, врізався в гірську вершину через погану видимість під час туману.

Доповнено о 9:20. Пошукова операція завершена: тіла загиблих транспортують до Тебрізу. Іранські медіа показали порожнє крісло Раїсі на надзвичайному засіданні уряду.

Інформагентство IRNA уточнило, що Раїсі летів на вертольоті Bell 212 американського виробництва.

Зазначимо, що 63-річний політик-консерватор Ібрагім Раїсі був президентом Ірану з серпня 2021 року. Його адміністрацію звинувачують у постачанні безпілотників до росії під час її вторгнення в Україну, а також у жорсткому придушенні повстань в Ірані.

Нагадаємо, 19 травня вертоліт, який перевозив президента Ібрагіма Раїсі, ймовірно, потрапив в аварію поблизу азербайджанського міста Джульфа. Глава Ірану саме повертався з Азербайджану, де мав зустріч із президентом Ільхамом Алієвим.