Уряд пропонує підвищити штрафи за підпал сухостою

Кабінет міністрів пропонує посилити відповідальність за спалювання сухої рослинності в Україні. Зокрема, пропонують підвищити штрафи з 85 грн до 6 тисяч грн. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram-каналі.

«Рік у рік, навесні в усіх регіонах все частіше спостерігаються випадки спалювання сухої рослинності. Це не лише створює загрозу пожеж, а й забруднює повітря», — зазначив прем'єр.

Зокрема це питання обговорили під час засідання Кабінету міністрів.

«Вже багато років Україна бореться з паліями трави, які призводять і до пожеж у населених пунктах, коли вигорають сотні гектарів і лісів, і угідь, зокрема заповідних. Суспільство давно ставило вимогу посилити відповідальність за подібні речі. Тут сьогодні ми бачимо є і навмисні підпали, є і ненавмисні, виключно з безвідповідальності», — зазначив прем'єр під час засідання.

«Але та шкода, яка наноситься природі, економіці України, ставить під загрозу часом підприємства критичної інфраструктури, коли пожежа рухається швидким вітром в сторону підприємств або розподільчих електростанцій. Вона часом складає десятки і сотні мільйонів гривень. Тому відповідальність має бути посилена», — пояснив Шмигаль.

Крім того він зазначив, що уряд передає законопроєкт про посилення відповідальності на розгляд профільних комітетів і Верховної Ради. Документ передбачає підвищення штрафних санкцій (адміністративна відповідальність) та запровадження в окремих випадках кримінальної відповідальності.