Уряд виділив кошти на придбання криголаму для антарктичних експедицій та досліджень Світового океану

Кабінет міністрів України виділив кошти на придбання науково-дослідного судна – криголама для українських антарктичних експедицій та досліджень Світового океану.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Як зазначається, відповідне розпорядження про перерозподіл деяких видатків держбюджету, передбачених МОН на 2021 рік, було прийтяте 7 липня на засіданні уряду.

Так, океанографічний криголам дозволить українським вченим після тривалої перерви повернутись до досліджень Світового океану, створювати науково-дослідні та логістичні консорціуми з іншими країнами, а у перспективі – працювати не тільки в Антарктиді, а й в Арктиці, та, за потреби, в інших регіонах Океану.

Наявність власного судна також допоможе розв’язати логістичні проблеми на станції «Академік Вернадський», дістатися якої можна лише морським шляхом і тільки в короткий період антарктичного літа, коли океан навколо не скутий кригою. Для доставляння річних і сезонних експедицій, вантажів Україна поки що змушена щороку фрахтувати іноземні судна.

Рішення уряду має затвердити Комітет Верховної Ради з питань бюджету, після чого наступним кроком є придбання судна.

"Сподіваємося, що українські полярники вже цьогоріч вирушать на крижаний континент на власному судні під прапором України, а одночасно із дослідженнями на «Вернадському» почнуться роботи наших вчених у відкритому океані", - наголосили в МОН.

Директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий розповів "Суспільному", що наразі за участі посольств завершені переговори з Великою Британією щодо закупівлі колишнього флагмана Британської антарктичної служби "Джеймс Кларк Росс".

Директор антарктичного центру наголосив, що вік "Джеймса Кларка" дозволяє експлуатацію судна протягом тривалого часу.

"За оцінкою експертів Миколаївського морського технічного університету, судно придатне до експлуатації впродовж наступних 20-25 років. Цього вистачить для цілого покоління українських вчених", – наголосив Дикий.

За його словами, наразі досягнута домовленість про продаж судна "Джеймс Кларк Росс" Україні за 5 мільйонів доларів. Початкова пропозиція британців становила 10 мільйонів. Крім даних коштів, які складають фактичну вартість судна, також необхідні будуть кошти на його доставку в Україну та дооснащення науковим обладнанням.

"У разі успішного виконання програми корабель зможе вирушити до Антарктиди вже до кінця цього календарного року", – наголосив науковець.

"Джеймс Кларк Росс" належить до криголамів одного з найвищих класів. Судно може рухатися крізь шар криги товщиною до 4 метрів за екстремальних умов, і працює в штатному режимі у крижаному шарі товщиною до 1,5 метра.