Петиція з проханням не забороняти бронювання ліків на сайтах набрала голоси

Петиція до Кабінету міністрів України з вимогою не ухвалювати постанову, яка забороняє бронювати ліки на прайс-агрегаторах, набрала необхідні 25 тисяч голосів. Якщо документ ухвалять, споживачі не зможуть бронювати ліки на маркетплейсах, де можна порівнювати ціни в кількох аптеках.

Відповідна петиція оприлюднена на сайті уряду.

Автор петиції — співзасновник Tabletki.ua Євген Муравщик — стверджує, що заборона використання прайс-агрегаторів, як-от Tabletki.ua, Apteka24, Liki.ua та Doc.ua, — «це удар і по споживачеві, і по ринку».

Українці втратять незалежне джерело інформації про наявні ліки та пропозиції цін зі знижками, а аптеки, що не мають фінансової можливості розробки власного сайту, втратять важливий канал зв’язку зі споживачем, наголошується в петиції.

«Страждатиме конкуренція за споживача — асортимент ліків скорочуватиметься, ціни будуть рости, великі аптеки отримуватимуть перевагу над меншими», — переконаний автор петиції.

Муравщик каже, що майже всі аптеки сьогодні під’єднані до прайс-агрегаторів і з їхньою допомогою здійснюється понад 30% усіх продажів лікарських засобів. Середній розмір знижок на ліки, які пропонують аптеки користувачам прайс-агрегаторів, — 15%.

Петиція, яка була оприлюднена 17 травня, набрала вже понад 28 тисяч голосів.

Нагадаємо, проєкт відповідної постанови Кабміну 18 квітня опублікували на сайті Держлікслужби. Там ідеться, що «розміщення пропозицій щодо продажу лікарських засобів за попереднім замовленням споживача може здійснюватися винятково на вебсайті ліцензіата», тобто конкретної аптеки, а не маркетплейса.

Це потрібно державі, щоб регулювати фармацевтичний бізнес і виконати зобовʼязання про регуляцію у сфері охорони здоровʼя перед ЄС, вважає директор з маркетингу мережі аптек «Подорожник» В’ячеслав Сауц, передає Forbes.

Проте засновники прайс-агрегаторів лікарських засобів забили на сполох: кажуть, що в разі заборони їхніх платформ постраждає конкуренція на ринку — ціни зростуть, а великі аптеки отримають перевагу над меншими.