Уряд змінив критерії визначення карантинних зон: тепер показників буде менше

Кабінет міністрів зменшив кількість показників при визначенні карантинних зон для регіонів. Два з них об'єднали в один, тому тепер загалом їх три замість чотирьох. Це — заповненість ліжок, рівень тестувань і рівень нових хворих на 100 тисяч населення. Таке рішення ухвалили на засіданні 12 серпня на прохання Міністерства охорони здоров’я, передає пресслужба Кабміна.

Очільник МОЗ Максим Степанов розповів, що раніше рівень загрози визначали за 4 показниками:

  • завантаженість ліжок у лікарнях для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 становить більш як 50%;
  • середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА менше ніж 24 на 100 тисяч населення протягом останніх 7 днів;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 становить більш як 11%;
  • показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 більш як 10%.

Тепер останні два об’єднали в один — це рівень нових хворих на 100 тисяч населення — тобто за 14 днів нові випадки на 100 тисяч населення.

«Це буде більше зрозуміло для наших громадян», — переконаний міністр. 

Також Степанов розповів про те, як тепер регіони можуть потрапити у «зелену» чи «червону» зону. Для того, щоб регіон жив у режимі «зеленої зони», середня кількість ПЛР-тестувань має бути не менша, ніж 24 на 100 тисяч населення за 7 днів.

Показник захворюваності на COVID-19 за 14 днів не повинен перевищувати 40 випадків на 100 тисяч населення.

Якщо рівень завантаженості ліжок по регіону становить 50 і більше відсотків 5 днів поспіль, то на території всього регіону встановлюватимуть «помаранчевий рівень» епідеміологічної небезпеки, якщо понад 70% — «червоний рівень» на території всієї області.

За словами Степанова, Державна комісія ухвалюватиме рішення про встановлення рівня епідеміологічної небезпеки кожні 7 днів. А рішення по послаблення «червоного», «помаранчевого» та «жовтого» рівнів розглядатимуть не раніше, ніж через 14 днів (саме стільки триває інкубаційний період коронавірусу).