Урядовий комітет не підтримав законопроєкт про рієлторську діяльність - Немчінов

Профільний урядовий комітет не підтримав зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт про рієлторську діяльність, який передбачає, що відповідні послуги у сфері нерухомості можуть надавати лише професійні агенти та брокери. Про це міністр Кабміну Олег Немчінов написав у Телеграм-каналі.

Він поінформував, що 6 серпня на засіданні Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад та територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоров'я, економічної, фінансової і правової політики, правоохоронної діяльності, паливно-енергетичного комплексу та інфраструктури одним із питань, що були розглянуті, було обговорення проєкту Закону України "Про рієлторську діяльність в Україні", ініційованого депутатами Верховної Ради України.

Немчінов наголосив, що за пропозиціями авторів законопроєкту рієлторські послуги можуть надаватися лише суб’єктом рієлторської діяльності , професійними агентами та брокерами, яким таке право надано в порядку та на умовах, визначених запропонованим законопроєктом, а звичайний громадянин не зможе здавати свою нерухомість в оренду чи продати її.

Міністр наголосив, що Урядовий комітет не підтримав такий законопроєкт.

Нагадаємо, 9 червня групою нардепів був зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт №3618 "Про рієлторську діяльність в Україні".

З цього приводу президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта заявляв, що ухвалення законопроєкту у цій редакції є неприпустимим і несе суттєві ризики для ринку надання рієлторських послуг. Законопроєкт змушує звертатися до рієлтора й укладати з ним договір, щоб продати своє майно або здати його в оренду, також документ пропонує вносити інформацію в реєстр, і без цього неможливо розпоряджатися своїм майном, нотаріуси не зможуть посвідчити договір на відчуження об’єкту.

Водночас в експертному аналітичному центрі «Інститут законодавчих ідей» заявили про корупційні ризики і також дали негативну оцінку документу.