В окупованому Криму взяли під варту шістьох кримських активістів, у яких напередодні проводили обшуки

В окупованому Криму на два місяці взяли під варту шістьох кримських активістів, до яких напередодні російські силовики прийшли у будинки для обшуку. Чоловіків підозрюють у приналежності до ісламської партії «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії з 2003 року визнана терористичною.

Про це пишуть «Ґрати» з посиланням на ГО «Кримська солідарність» та адвокатів затриманих.

Як зазначається, о 4 ранку 17 лютого російські силовики провели обшуки та затримали кримських татар: Ернеста Ібрагімова, Тимура Ялкабова, Ленура Сейдаметова, Азамата Еюпова, Олега Федорова та Яшара Шихаметова.

Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя призначив запобіжний захід першим п'яти підозрюваним, а справу Шихаметова розглядав так званий Ленінський районний суд Севастополя. Всім призначили - 2 місяці в СІЗО.

Чоловіків підозрюють у приналежності до ісламської організації «Хізб ут-Тахрір», яка публічно та вільно діє в країнах Європи та в США, але заборонена в Росії з 2003 року.

У «Кримській солідарності» зазначають, що на засідання у «суді» в Сімферополі через нібито епідеміологічну ситуацію не пускали слухачів. Затриманому Тимуру Ялкабову стало погано, довелося викликати швидку допомогу.

Ще двоє затриманих — Олег Федоров і Ернест Ібрагімов — навіть не були у клітці в залі, а сиділи біля свого адвоката.

У Севастополі справу Яшара Шихаметова слухали у закритому режимі. У суді він заявив, що під час обшуку російські силовики підкинули йому три, імовірно, заборонені книги.

Нагадаємо, 17 лютого о 4:00 ранку співробітники Федеральної служби безпеки Росії прийшли з обшуками в будинки кримських татар.