В Україні дозволили продаж землі через електронні аукціони

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №2195, який передбачає продаж через електронні аукціони ділянок державної та комунальної власності або прав на них.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

Відповідний документ підтримали 272 народні депутати на позачерговому засіданні 18 травня.

«Законом удосконалено механізми і процедури продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності, проведення прозорості аукціонів з продажу та передачі в користування земельних ділянок  шляхом проведення аукціонів в електронній торговій системі», - йдеться у повідомленні.

Згідно з пояснювальною запискою, подача документів на торги державною землею, реєстрація та участь в них передбачені з будь-якої точки світу.

Інформація про учасників до завершення аукціону буде конфіденційною. Торгуватися зможуть не менш як двоє людей. Гарантійний внесок аукціону становитиме від 30% від стартової ціни.

Торги відбуватимуться у три раунди: один раунд — одне підвищення ставки. Мінімальний крок визначено не менш як 1% від стартової ціни лота. Учасником земельних торгів може бути як окрема людина, так і компанія.

На відміну від положень чинного законодавства, торги проводитимуться згідно з договором між організатором та оператором електронного майданчика. Розмір, порядок сплати та повернення винагороди оператору визначатиме Кабінет міністрів.

Нагадаємо, 31 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон про запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення. Він надає власникам сільгоспземлі право на продаж своїх ділянок (паїв), а також право купувати землю.