В Україні хочуть посилити відповідальність за підробку медичних документів

Зі зростанням захворюваності на COVID-19 усе частіше з’являються повідомлення про купівлю підроблених міжнародних свідоцтв про вакцинацію, а також довідок про протипоказання до щеплення. Тому влада готує законодавчий акт про посилення відповідальності за підробку медичних документів.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

У відомстві наголосили, що підробка документів є злочином і карається законом, а наявність людей із фальшивими документами становить загрозу для здоров’я та життя інших.

«Якщо людину з підробним свідоцтвом депортували з-за кордону, це прикро, але не смертельно. А от, якщо така людина, користуючись довідкою, заразила коронавірусною хворобою стареньку чи старенького, вагітну жінку чи онкохворого, наслідки її дій можуть бути вкрай важкі», — вказано у повідомленні.

Зараз влада готує законодавчий акт, який має посилити відповідальність за підробку медичних документів.

Паралельно з цим Міністерство охорони здоров’я разом із Національною поліцією та Службою безпеки виявляють та розслідують випадки підроблення документів про вакцинацію.

«МОЗ звертається до всіх громадян: якщо вам відомі випадки продажу підробних документів про вакцинацію, повідомляйте про них у поліцію. Власна безпека та безпека людей навколо — це відповідальність кожного з нас», — додали у відомстві.