В Україні хочуть створити орган, який відповідатиме за якість інтернету та мобільного зв’язку

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт №6055 про створення Національної комісії для регулювання сфери електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового звʼязку.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Відповідний документ підтримали 306 депутатів.

Зазначається, що новий регуляторний орган працюватиме замість Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації, яка регулювалась законом «Про телекомунікації».

У межах Угоди про асоціацію з ЄС та у межах ініціативи «Східне Партнерство» законопроєкт оновить структуру сфери електронних комунікацій, зазначають у Міністерстві цифрової трансформації.

Членів комісії обиратимуть під час відкритого конкурсу. Кандидати повинні мати принаймні магістерський ступінь з електроніки та телекомунікації; інформаційних технологій; права; соціальних та поведінкових наук (спеціальність – економіка); публічного управління та адміністрування.

У пояснювальній записці йдеться, що для роботи органа необхідні 570 мільйонів грн.

Так, новий регулятор має визначати населені пункти без інтернету, мобільного зв'язку та забезпечувати надання таких послуг, моніторити якість інтернету та зв'язку. Також має контролювати діяльність операторів та надавачів поштових послуг.

Крім того, комісія зможе здійснювати позасудове врегулювання спорів між споживачами й операторами та позасудове врегулювання спорів щодо доступу до інфраструктури.