В Україні хочуть заборонити рекламу ліків

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) України доручила українському урядові запровадити мораторій на рекламу ліків та медичних препаратів до 1 січня 2024 року.

Своїм указом президент Володимир Зеленський ввів у дію відповідне рішення РНБО від 30 липня 2021 року у середу, 18 серпня, зазначається на сайті глави держави.

Згідно з документом, Кабмін має до 1 січня 2024 року запровадити мораторій на рекламу лікарських засобів, медичних виробів, методів профілактики, діагностики, лікування й реабілітації на телебаченні та радіо, а також інших засобах масової інформації.

Також уряд повинен забезпечити реальний контроль за дотриманням правил рецептурного відпуску лікарських засобів та уникнення призначення пацієнтам великої кількості різних медпрепаратів або лікувальних процедур.

Ці кроки мають мінімізувати шкідливий вплив самолікування на здоров'я українців.

Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив у Telegram-каналі, що він ініціює зустріч представників медіасфери з міністерством охорони здоров'я й РНБО, щоб обговорити майбутній мораторій.

"Як ексмедійник я прекрасно розумію, що ця реклама - 30% доходів телевізійників та інших ЗМІ. Саме тому міністерство культури та інформаційної політики найближчим часом ініціює зустріч медійників із мінохорони здоров'я та РНБО, щоб почути думку самих медійників", - написав Ткаченко.

Також міністр наголосив, що будь-який бізнес, включаючи телевізійний, має бути соціально відповідальним, а самолікування не має жодного стосунку до відповідальності в будь-якій цивілізованій країні.