В Україні введуть привілеї для COVID-вакцинованих: у Кабміні готують відповідні зміни

Міністерство охорони здоров'я запропонувало Кабінету міністрів пом'якшити умови карантинних обмежень у "жовтих" та "червоних" зонах епідемічної небезпеки.

Про це йдеться на сайті уряду.

Зокрема, пропонується не поширювати обмеження на ті заклади господарювання, у яких колектив і відвідувачі матимуть один із трьох документів:

  • COVID-сертифікат, що засвідчує вакцинацію,
  • дійсний протягом 72 годин негативний ПЛР-тест,
  • довідку про перенесену протягом останніх кількох місяців коронавірусну хворобу.

"Це дозволить ефективно стримувати епідемічну ситуацію та зберегти економічну активність", - сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

У "жовтій" зоні вакцинованими вважатимуть усіх, хто отримав хоча б одне щеплення, у "червоній" - тільки тих, хто пройде повний курс вакцинації.

Нововведення планують ухвалити найближчим часом. 

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський у свою чергу повідомив, що поліція активізує боротьбу з підробкою COVID-сертифікатів і сайтами, де вони продаються.

Нагадаємо, що "жовту" зону в Україні зможуть ввести не раніше ніж через тиждень після ухвалення змін до адаптивного карантину. Для цього має зібратися Державна комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, рішення якої набирає чинності не раніше ніж через два дні з дати його оприлюднення.