В українців поступово відбиратимуть паспорти-книжечки і видаватимуть пластикові картки

На засіданні 12 серпня уряд підтримав проєкт закону про поступове виведення з обороту паспортів у формі книжечки і заміну їх на пластикові картки. Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ.

Законопроект передбачає, що паспорти-книжечки будуть чинними:

  • для осіб у віці від 16 до 25 років — до дня досягнення 25-річного віку;
  • для осіб у віці від 25 до 45 років — до дня досягнення 45-річного віку за умови, що до дня вступу в силу цього закону в паспорт вклеєна нова фотографія після досягнення 25-річного віку. А в разі, коли паспорт був оформлений в період після досягнення 25-річного віку до дня досягнення нею 45 років, — фотокартку під час оформлення паспорта;
  • для осіб у віці від 45 років — безстроково за умови, що до дня вступу в силу закону в паспорт вклеєна нова фотокартка після досягнення особою 45-річного віку, а в разі, коли паспорт був оформлений після досягнення особою 45-річного віку, — фотокартку під час оформлення паспорта.

Тобто, простіше кажучи, це означає, що паспорти-книжечки будуть замінювати на картки, коли громадянину треба буде вклеювати нове фото. Нові паспорти видаватимуть лише у вигляді пластикової картки.

Зазначимо, що такі правила набудуть чинності, якщо законопроєкт підтримає Верховна Рада і його підпише президент.