ВАКС скасував свій перший в історії вирок

Вищий антикорупційний суд України скасував свій перший в історії обвинувальний вирок щодо умисного неподання відомостей у декларації через рішення Конституційного суду скасувати кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Там кажуть, що вирок стосувався судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Надії Посунся, яку звинувачували в умисному неподанні е-декларацій.

Колегія суддів у жовтні 2019 року визнала її винною у вчиненні злочину за статтею 366−1 КК України та призначила покарання у вигляді штрафу в розмірі 51 тис. гривень з позбавленням права займати державні посади (окрім виборних) протягом одного року.

Це був перший вирок Антикорсуду в історії.

У ЦПК наголошують, що на черзі ще чотири вже наявних вироки за недекларування, які рано чи пізно ВАКСу доведеться скасувати.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційни суд України на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів у формі штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.