Венедіктова представила нового головного прокурора Києва

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова представила нового очільника прокуратури Києва — Олега Кіпера. Його звільнили в 2014 році в межах люстрації, але потім він поновився на посаді через суд. Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

До вступу на посаду Кіпер був заступником прокурора Києва, куди його призначили у червні 2020 року.

Раніше чоловік був ексзаступником начальника Головного слідчого управління ГПУ часів Віктора Януковича. На цю посаду його призначав тодішній генпрокурор Віктор Пшонка.

У 2014 році Кіпера внесли до списку осіб, яким заборонено обіймати посади в органах державної влади у зв'язку із законом про люстрацію. Заборона мала діяти до 2024 року.

У вересні 2019 року Окружний адміністративний суд Києва своїм рішенням поновив Кіпера на посаді, визнавши його люстрацію безпідставною, а його причетність до узурпації влади президентом-утікачем Віктором Януковичем — недоведеною.

Крім того, Кіпер обіймав посади слідчого Котовської міжрайонної прокуратури Одеської області, прокурора відділу прокуратури Одеської області, прокурора відділу Генеральної прокуратури України, начальника управління прокуратури Івано-Франківської області й заступника прокурора Івано-Франківської області.