Верховна Рада попередньо дозволила громадянам України використовувати електронні паспорти

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №4355, який закріпить електронні паспорти на законодавчому рівні.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Відповідний документ підтримали 303 народних депутати.

У пояснювальній записці зазначено, що наразі можливість використання в електронній формі інформації, що міститься у паспортах українців, відбувається в межах реалізації експериментального проєкту уряду.

Автори законопроєкту додають, що кількість громадян України, які користуються е-паспортами через мобільний додаток «Дія», становить приблизно 5 млн людей.

Разом з тим, проект уряду є тимчасовим, що унеможливлює використання громадянами України е-паспорту та е-паспорту для виїзду за кордон після 2021 року. Тому цей законопроєкт має закріпити їх на законодавчому рівні поруч зі звичайними паспортами.

Щойно проєкт закону набуде чинності, органи державної влади та органи місцевого самоврядування не зможуть відмовити українцям у застосуванні цифрового паспорта. Для цього його ще мають ухвалити у другому читанні, а президент — підписати.

Як зазначає Кабінет міністрів, цифрові паспорти буде можливо пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, крім випадків перетинання державного кордону, в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Також цей закон закріплює законодавче визначення термінів е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон. Також він передбачає наявність в е-паспортах інформації про місце проживання та код платника податків.

«Ухвалення закону дозволить використовувати цифрові паспорти в усіх важливих сферах, що значно полегшить життя громадян», - додали у Комітеті цифрової трансформації.