Верховна Рада відклала на рік введення касових апаратів для деяких ФОПів

Верховна Рада України проголосувала за відтермінування введення реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для деяких ФОПів до 1 січня 2022 року.

Відповідний проєкт закон №4439-д ухвалили на засіданні парламенту 1 грудня, йдеться на сайті Ради.

Документ підтримали 319 депутатів.

Як зазначається, цим законопроєктом відклали обов'язкове використання касових апаратів із 1 квітня 2021 року до 1 січня 2022 року для ФОПів II-IV груп, які сплачують єдиний податок.

Також закон має скасувати штрафи за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО та за відсутність попереднього програмування товарів у РРО.

Водночас, до 1 січня 2022 року для ФОПів продовжили використання знижених штрафів за умови порушення окремих вимог використання касових апаратів.

Однак касові апарати все ж будуть необхідні для підприємців, які реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарські засоби й вироби медичного призначення.

Крім того, ФОПи, які надають посередницькі послуги з нерухомості (купівля, продаж, оренда, оцінка), а також виробляють, постачають, продають дорогоцінні вироби, також мають використовувати РРО.

Нагадаємо, 17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закони про застосування з 1 січня 2021 року касових апаратів у сферах торгівлі, харчування і послуг, а також про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі. Касові апарати мали бути обов’язковими для платників єдиного податку II-IV груп «ризикових» сфер. Це торгівля ювелірними виробами, текстильними товарами, вживаними товарами в магазинах, автозапчастинами та надання послуг готелями, ресторанами та турагенціями.

17 листопада Верховна Рада провалила голосування стосовно відтермінуваня запровадження в Україні обов'язкових касових апаратів для ФОПів. Через це під будівлею парламенту сталися сутички  правоохоронців з підприємцями.

30 листопада президент України Володимир Зеленський запропонував відтермінувати обов’язкове використання касових апаратів для фізичних осіб-підприємців до 1 січня 2022 року.