Верховний суд розгляне позов про оскарження указу Зеленського щодо блокування «каналів Медведчука»

Верховний суд вирішив розглянути позов про оскарження указу президента Володимира Зеленського щодо застосування санкцій до телеканалів «112 Україна», NewsOne, ZIK.

Про це повідомляє пресслужба ВСУ.

Так, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду відкрив провадження у справі № 9901/26/21 за позовом громадянина, який оскаржує указ про введення санкцій до телеканалів «112 Україна», NewsOne, ZIK.

Нагадаємо, цей позов надійшов до суду 8 лютого. Його подав харківський юрист, засновник «Чугуївської правозахисної групи» Роман Лихачов. 

За інформацією суду, позивач вказує на порушення його права на отримання інформації від інформаційних програм, які транслюють телеканали «112 Україна», NewsOne, ZIK та інші, перелічені в додатках до спірного рішення, оскільки «його доступ до них заблоковано».

Позивач вважає, що втрата доступу до цих телеканалів є «порушенням його прав, що передбачено статтями 8 та 10 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод».

Суд вважає необхідним провести перевірку порушення цих прав позивача в судовому засіданні.

Справу призначили до розгляду з повідомленням (викликом) сторін на 15 березня о 12:00.

Як раніше повідомлялося, 10 лютого Верховний суд виніс рішення щодо двох інших позовів, які оскаржують указ президента про блокування «каналів Медведчука». За одним з позовів судді відмовились відкривати провадження, а за іншим - дали час на доопрацювання.

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про введення санкцій проти народного депутата від «Опозиційної платформи - За життя» Тараса Козака та телеканалів «112 Україна», NewsOne, ZIK.