Верховний суд відхилив один позов про оскарження указу президента щодо блокування «каналів Медведчука»

Верховний суд визначився із відкриттям провадження по справах щодо застосування санкцій до телеканалів ZIK, NewsOne і «112 Україна». За одним з трьох позовів судді відмовились відкривати провадження.

Про це повідомила пресслужба ВСУ.

Як зазначається, відповідні ухвали Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду виніс у вівторок, 9 лютого.

Нагадаємо, два позови щодо оскарження указу президента Володимира Зеленського про санкції до трьох телеканалів надійшли до ВСУ 4 лютого.

У справі № 9901/22/21 за позовом адвоката Павла Попкова суд встановив десятиденний строк для позивача для усунення недоліків. Він не зміг обґрунтувати порушення указом Зеленського прав, свобод та інтересів, за захистом яких він звернувся до суду.

Окрім того, позивач не конкретизував підстави, за якими зазначив третіми особами у справі Раду національної безпеки та оборони, телерадіокомпанію «112-ТВ», компанії «Новини 24 години» та «Нові комунікації».

У справі № 9901/23/21 за заявою адвоката Олександра Дядюка суд відмовив у відкритті провадження про визнання указу президента протиправним та його скасування.

«Фактично зміст позовної заяви свідчить про те, що її подано в інтересах та на захист прав інших осіб — юридичних осіб, які, за твердженнями позивача, є власниками телеканалів», ㅡ зазначили у ВСУ.

В обидвох позовах адвокати вказали відповідачем президента Володимира Зеленського.

Окрім того, 8 лютого до суду надійшов ще третій позов, яким оскаржують указ президента про санкції до трьох телеканалів. Його подав харківський юрист, засновник «Чугуївської правозахисної групи» Роман Лихачов.

Наразі Верховний суд розв'язує питання про відкриття провадження за цією заявою.

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про введення санкцій проти народного депутата від «Опозиційної платформи - За життя» Тараса Козака та телеканалів ZIK, 112 Україна та NewsOne.